Зелен боб
Към началната страница на 'Гозбите на мама'
Информация за зеления боб

Родината му е Южна Америка. Отначало е бил използван като декоративно растение. Плодовете му са много богати на белтъчини - до 31%, което е повече отколкото в месото и рибата. При обработката му белтъчините се усвояват на 60 - 70%. Зеленият боб съдържа много инсулин, флавоноиди, органични киселини и витамини. Съдържа и много аргинин, който оказва инсулиноподобно действие върху обмяната на веществата при болни от диабет.Той е ниско калориен и много подходящ за диети или хора, които не ядат месо. В 100 грама зелен боб се съдържатсамо 34 ккал. Целулозата, която съдържа е трудно смилаема, което е честа причина за образуване на газове в червата. Затова трябва да се избират млади чушки без лика.Полезен е при захарен диабет, заболявания на сърдечно-съдовата система, пикочо-отделителната система, болести ча черния дроб и жлъчните пътища.
GSM-info - информация и новини за телефони
Prodavalka.eu - безплатни обяви