Сини домати с доматен сос
2 средно големи сини домата
100 мл олио
4 супени лъжици брашно
1 буркан стерилизирани домати или 1 кг пресни червени домати
2 - 3 скилидки чсън
10 стръка магданоз
1. Сините домати се разрязват на половинки по дължина и след това всяка половинка се нарязва на полумесеци с дебелина не повече от 1 см.
2. Посоляват се и се оставят за 10 -15 минути, за да си пуснат горчилката.
3. Без да се измиват свода всеки полумесец се овалва в брашно и се пържи в загрятото олио от двете страни до зачервяване.
4. Доматите се изваждат от олиото и се отцеждат върху домакинска хартия. По този начин намалявате почти наполовина съдържанието на олио в тях.
5. След изпържването на сините домати в същото олио се изсипват червените домати - ако са пресни трабва да сенастържат на едро ренде.
6. Котлонът се намалява и доматения сос се изварява на слаб огън 10 - 15 минути.
7. Сосът се овкусява със сол, нарязаните скилидки чесън и нарязания магдано.
8. Сините домати се поставят в дълбока купа, върху тях се изсипва топлия доматен сос и внимателно се разбърква.
9. Сервират се студени, допълнително поръсени с магданоз.
- Време за приготвяне - 1 час
- Енергийна стойност - 300 ккал/порция
- За диабетици - 1 ХЕ/порция
|