Сарми с кисело зеле
Към началната страница на 'Гозбите на мама'
Сарми с кисело зеле(5 порции)

500 грама кайма(смес)
100 грама ориз
1 глава стар лук
2-3 супени лъжици домати от буркан или 1 малък пресен рендосан домат
12 зелеви листа
50 милилитра олио
Чубрица, черен пипер на зърна, пресен магданоз.
1.    В леко загрятото олио се поставя каймата, долива се половин кафена чашка вода, разбърква се с дървена лъжица и леко се задушава без да се соли.
2.    Когато каймата промени цвета си се добавя измития ориз и бъркането продължава още 5-6 минути, докато оризът започне да става прозрачен.
3.    Добавя се ситно нарязания лук, разбърква се, котлонът се изключва и се добавят доматите, чубрицата, счукания черен пипер и нарязания ситно магданоз.
4.    ЗАБЕЛЕЖКА - ако готвите с готова кайма не солете!!! Ако готвите с мляно месо можете да посолите на вкус.
5.    Сармите се завиват по следния начин: зелевото листо се поставя в дланта на ръката така, че основата му към дръжката да сочи към китката Ви. В едната страна на листото сипвате толкова кайма, колкото дланта Ви леко да се напълни. Завивате листото най-напред в посока от китката към пръстите, после загръщате от ляво на дясно, след това от дясно на ляво и го дозавивате до края на листото!
6.    Трябва да оформите нещо като хартиен плик или пакет. От посоченото количество продукти трябва да завиете приблизително 10 големи сърми.
7.    ЗАБЕЛЕЖКА - по-добре е да не завивате сърмите много плътно(стегнато), защото при варенето оризът ще набъбне и сърмите ще станат плътни и глетиви.
8.    На дъното на тенджера се разстила едно цяло голямо зелево листо.
9.    Направените сърми се нареждат върху него плътно една до друга.
10.    Върху сърмите отново се разстила цяло зелево листо така, че да ги покрие.
11.    Върху листото се захлупва чиния с диаметър по-малък с около 2 сантиметра от диаметъра на тенджерата.
12.    Сармите се заливат с топлва вода така, че да покрие чинията и се варят на тих огън около час.
13.    Сервират се топли
14.    По желание може да се направи застойка от половин кофичка кисело мляко, жълтъка на едно яйце и две супени лъжици брашно по следния начин: жълтъкът се разбива добре с вилица, като към него се прибавя и една щипка лимонтузу, киселото мляко и най-накрая брашното. Бърка се, докато се получи гладка смес. Към така получената смес на много слаб котлон и посоянно бъркане се прибавя на струйка бульона от варенето на сърмите. Бърка се постоянно. Така получената застройка се загрява до завиране при постоянно бъркане, за да не се пресече след което се връща обратно при сармите.

Сарми с кисело зеле - рецепта

GSM-info - информация и новини за телефони
Prodavalka.eu - безплатни обяви