Агнешко - горски кепаб
Към началната страница на 'Гозбите на мама'
Агнешко - горски кебап(6 порции)

800 грама агнешко месо(бут или плешка)
2 големи глави лук
2 супени лъжици брашно
1 винена чаша бяло вино
2 супени лъжици домати от буркан или 1 малък пресен настърган на ренде
50 милилитра олио
Мащерка, сол на вкус
1.    Месото се нарязва на хапки, колкото половин кибритена кутийка.
2.    В тенджера се поставя олиото, леко се посолява и месото се изпържва за около 10 минути, като се разбърква от време на време.
3.    Към месото се прибавя нарязания на шайби лук и пърженето продължава още 3-5 минути.
4.    Поръсва се с две супени лъжици брашно и пърженето продължава при постоянно бъркане с дървена лъжица на по-слаб огън.
5.    ЗАБЕЛЕЖКА: Брашното ще се полепи по лука и месото, което е нормално.
6.    Добавят се 2-3 супени лъжици домати, разбърква се и се долива виното. Бъркането продължава докато се получи доста гъста и плътна смес.
7.    Добавят се 2-3 чаши топла вода така, че сосът да се разреди и да покрие месото.
8.    Котлонът се намалява на най-слаба степен и яденето се оставя да ври около 1 час.
9.    15 минути преди сваляне от огъня се поръсва с половин чаена лъжичка суха или 1 чаена лъжичка мащерка.
10.    ЗАБЕЛЕЖКА: Не слагайте никакви други подправки.
11.    Сервира се с гарнитура от варен ориз.
12.    ЗАБЕЛЕЖКА: За да не Ви се слепи оризът поставете го в студена вода на котлона, като отношението ориз - вода да бъде не по-малко от 1:4 или 1:5. Когато е готов го изсипете в гевгир и, докато е горещ, го изплакнете на течаща студена вода. Така той губи част от нишестето си, става по-малко калоричен, не се слепва и може да се яде и студен.
- Време за приготвяне: ~ 1,5 - 2,0 часа
- Енергийна стойност: 350 калории / порция
- За диабетици: 1/2  ХЕ(Хлебни Единици) на порция.

Агнешко(горски кебап) - рецепта

GSM-info - информация и новини за телефони
Prodavalka.eu - безплатни обяви